[sip-comm-dev] audio/video connection & NAT


#1

I am testing connection with SIP accounts (iptel & ippi) and SC (latest windows installer
under WinXP on both ends and broadband connection; WLAN and LAN):

Audio quality (with zRTP) is sometimes very good (no jitter, clear sound like skype), but more times very interrupting and sounding like telephone.
I have no idea on what this depends on.

other scenarios:

I am not behind NAT.

Partner A is behind NAT (ADSL router), Partner B not (academic institute):

with Partner A:
The connection is only possible if I am calling, if he calls me then the window tells
"connected *" with an asterisk but no audio connection is establishing.
If I push the "toogle video" button I can see myself in the small preview window but
partner A does not see me.
When he pushes the "toogle video" button, strange and loud sounds appear and the connection
interrupts, so the video connection does not work.

with Partner B:
Audio and Video are working in both directions (with zRTP), Video quality is sometimes pixelig and coming "in waves",
also the motion of the lips and the sound are not synchron (delayed), jittering occurs occasionally as well

I have no experience with wireshark etc - are there any workarounds?

kind regards, MS

···

---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: dev-unsubscribe@sip-communicator.dev.java.net
For additional commands, e-mail: dev-help@sip-communicator.dev.java.net


#2

Hi Mr Smith,

We would really need a wireshark dump in order to be able to inspect the problem. You could just install it and run a simple capture (Capture/Interfaces - Start) on the interface you're currently using, save the file after you finish testing and send it here.

Thanks!
Yana

···

On Aug 24, 2010, at 6:05 PM, Mr Smith wrote:

I am testing connection with SIP accounts (iptel & ippi) and SC (latest windows installer
under WinXP on both ends and broadband connection; WLAN and LAN):

Audio quality (with zRTP) is sometimes very good (no jitter, clear sound like skype), but more times very interrupting and sounding like telephone.
I have no idea on what this depends on.

other scenarios:

I am not behind NAT.

Partner A is behind NAT (ADSL router), Partner B not (academic institute):

with Partner A:
The connection is only possible if I am calling, if he calls me then the window tells
"connected *" with an asterisk but no audio connection is establishing.
If I push the "toogle video" button I can see myself in the small preview window but
partner A does not see me.
When he pushes the "toogle video" button, strange and loud sounds appear and the connection
interrupts, so the video connection does not work.

with Partner B:
Audio and Video are working in both directions (with zRTP), Video quality is sometimes pixelig and coming "in waves",
also the motion of the lips and the sound are not synchron (delayed), jittering occurs occasionally as well

I have no experience with wireshark etc - are there any workarounds?

kind regards, MS

---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: dev-unsubscribe@sip-communicator.dev.java.net
For additional commands, e-mail: dev-help@sip-communicator.dev.java.net

---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: dev-unsubscribe@sip-communicator.dev.java.net
For additional commands, e-mail: dev-help@sip-communicator.dev.java.net


#3

Hi,
this beahviour seems a lot similar to what I exposed some time ago
(mail subject : "Sip Communicator client + sip2sip.info provider").
I think there is a serious NAT traversal problem behind this that
should be investigated.

···

On Thu, Sep 9, 2010 at 11:47 AM, Yana Stamcheva <yana@sip-communicator.org> wrote:

Hi Mr Smith,

We would really need a wireshark dump in order to be able to inspect the problem. You could just install it and run a simple capture (Capture/Interfaces - Start) on the interface you're currently using, save the file after you finish testing and send it here.

Thanks!
Yana

On Aug 24, 2010, at 6:05 PM, Mr Smith wrote:

I am testing connection with SIP accounts (iptel & ippi) and SC (latest windows installer
under WinXP on both ends and broadband connection; WLAN and LAN):

Audio quality (with zRTP) is sometimes very good (no jitter, clear sound like skype), but more times very interrupting and sounding like telephone.
I have no idea on what this depends on.

other scenarios:

I am not behind NAT.

Partner A is behind NAT (ADSL router), Partner B not (academic institute):

with Partner A:
The connection is only possible if I am calling, if he calls me then the window tells
"connected *" with an asterisk but no audio connection is establishing.
If I push the "toogle video" button I can see myself in the small preview window but
partner A does not see me.
When he pushes the "toogle video" button, strange and loud sounds appear and the connection
interrupts, so the video connection does not work.

with Partner B:
Audio and Video are working in both directions (with zRTP), Video quality is sometimes pixelig and coming "in waves",
also the motion of the lips and the sound are not synchron (delayed), jittering occurs occasionally as well

I have no experience with wireshark etc - are there any workarounds?

kind regards, MS

---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: dev-unsubscribe@sip-communicator.dev.java.net
For additional commands, e-mail: dev-help@sip-communicator.dev.java.net

---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: dev-unsubscribe@sip-communicator.dev.java.net
For additional commands, e-mail: dev-help@sip-communicator.dev.java.net

---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: dev-unsubscribe@sip-communicator.dev.java.net
For additional commands, e-mail: dev-help@sip-communicator.dev.java.net